Coba Dipikir...Ternyata Jesus Pun Sholat Tahajud, Begitu Agungnya Tahajud
Salah satu ajaran Nabi Isa a.s. yang hilang itu ialah tahajud. Ramai sangat umat Kristian tidak mengamalkan tahajud, padahal ini diajarkan oleh “Tuhan” mereka sendiri dalam Alkitab di tangan mereka pula.

Coba Di Fikir...Tarnyata Jesus Pun Sholat Tahajud, Begitu Agungnya Tahajud
Coba Di Fikir...Tarnyata Jesus Pun Sholat Tahajud, Begitu Agungnya Tahajud
Lukas 6:12 — Pada waktu itu pergilah Yesus ke bukit untuk berdoa dan semalam-malaman ia berdoa kepada Allah.

Matius 14:23 — Setelah orang banyak itu disuruhnya pulang, Yesus naik ke atas bukit untuk berdoa seorang diri. Ketika hari sudah malam, ia sendirian di situ.

Lukas 5:16 — Akan tetapi ia mengundurkan diri ke tempat-tempat yang sunyi dan berdoa.

Markus 1:35 — Pagi-pagi benar, waktu hari masih gelap, ia bangun dan pergi keluar. Ia pergi ke tempat sunyi dan berdoa disana.

Muslim bersolat tahajud dan subuh pagi-pagi benar, saat hari masih gelap! Apakah orang Kristian bersolat tahajud, atau paling kurang bersolat di waktu Subuh?

Tuhan bangun pagi?
Tuhan Tahajud atau Subuh?
“Tuhan” Jesus berdoa kepada Tuhan ALLAH…?
“Tuhan” berdoa ke Tuhan yang mana lagi?
 Aku berdoa kepada Aku???

Dan ajaran yang sudah hilang ini, dimurnikan lagi oleh ALLAH di dalam al-Qur’an.

“Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (Qur’an, 17:79)

Baca Juga:


Daripada semua ini, maka jelas bahawa umat Islamlah yang mengamalkan ajaran Jesus. Dengan ini, kami berani menyebut semua nabi adalah MUSLIM. 1 ALLAH, sujud, menghadap Kiblat, bertudung, batas suci, dan tahajud.